Palermo Shooting

Палермо е град, който отведнъж може да те приласкае или отврати. Ако по някаква причина се случи второто, със сигурност трябва да му дадеш още един шанс, защото очарованието на това място идва точно от противоречията, които крие и разгръща всекидневно. Наслагването на толкова културни и житейски пластове не ни дава правото с лека ръка да определим какъв град е Палермо, просто няма да е сериозно. Можем само кротко да погледаме отстрани.

Кураторът на фестивал ФотоФабрика Фелия Барух е един от хората, които Палермо успява да придърпа и предизвика професионално. Следващите снимки и истории са малка част от срещите ѝ на сициалианска земя.

Братята Камарда, около 70 г.
0camarda
Салваторе и Синибардо са родени на площад Калса, на който седят по цял ден и си спомнят как земетресението от ’68-а го е разрушило. Явно тази мисъл не им пречи, защото продължават да си висят на площада.
camarda
camarda2
Имат странни татуировки и особени погледи. Някой даже би казал, че гледат лошо. Та този, който гледа по-лошо, има 6 деца… И повече от това не се разбира, защото комуникацията тече на сицилиански (което е доста различно от италианския), а и освен това има някаква болест не гърлото и говорът му е трудноразбираем.

Танкреди Сабатино, 24 г.
tancredi-sabatino
Няма как да не се отбележи известната прилика на Танкреди с Фреди Меркюри. Идва от планинските селца около Палермо, за да учи теология. Иска му се да преподава религия и философия.

Мустафа Джайтех, 20 или 24 г.
mustafa
За Мустафа се знае, че е от Гамбия, но възрастта му е пълна мистика. Документите, които му дават, когато пристига в Италия, посочват по-малка възраст – така щяло да е по-лесно за него. От 3 години е в Палермо и не му харесва, въпреки, че хората са добри с него. Работи като чистач в хотел, но не му плащат навреме и като цяло му е скучно. Живее в бежански център с прилични условия и свободен режим.
За да стигне до Палермо, където да чисти и скучае, се е качил на лодка в Гамбия със 115 души на борда, когато е бил на 16. Пътувал е цели 2 години, докато се добере до италианските брегове, като преди това е минал през Мали, Буркина Фасо и Либия.

Франческо Джентиле, 48 г.
francesco-gentile
Франческо изглежда много по-възрастен, а няма все още 50. Има прекаран инфаркт или инсулт и след болестта се е състарил много. Бил е пицар, но в момента е безработен и се вижда, че е от хората, на които това да нямат работа страшно им тежи. Горд е с трите си деца и града си.

Ромоло Парадизо, 52 г.
romolo-paradiso
Ромоло е директор на банка и работи в сферата вече цели 30 години. Живее до морето в богаташкия квартал на Палермо – Мондело. Няма деца, облича се стилно, работи много и си пада по млади момичета.
Съгласни сме с това, което биха си помислили повечето хора – “Парадизо” е много интересна фамилия за банкер. Всъщност тя е измислена. Баща му е бил сирак и си е избрал това име. Самият Ромоло чувства, че може би има арабски корени. Изключително свободомислещ и отворен, обичащ с цялото си сърце Палермо и неговата култура, морето, жените…

Елена Гамбино, 40 г.
elena-gambino
Елена също мисли, че корените на семейството ѝ са арабски. Тя е от бедно занаятчийско семейство и смята, че точно това я е направило креативна и сръчна. С приятеля ѝ имат ателие и магазин за неща от кожа и гума. Обича Палермо и неговите противоречия. Елена от хората, които ще видят непознат на улицата, ще го заговорят и когато разберат, че му е криво, ще направят всичко по силите си, за да го накарат да се чувства по-добре.

Вера Баталя, 37 г.
vera-bataglia
Когато се запознаеш с Вера, някак ти се иска да следиш дишането ѝ. Тя диша бавно, все едно диша с кожата си… И инстинктивно ти идва да я последваш, за да разбереш повече неща за нея. Това, което може да научиш при първа среща, е че кара сърф и скейтборд и има кафене в Палермо. Пътувала е доста, обиколила е куп места и все още много обича миризмата на сицилийската столица, но истината е, че любимият ѝ остров е Лампедуза и точно той виси на верижка около врата ѝ. Както много други хора, родени и пораснали тук, и Вера чувства, че корените ѝ са арабски.