Фотофабрика на Фестивал на идеите за Европа

От началото на тази седмица в Центъра за култура и дебат „Червената къща Андрей Николов” тече Фестивал на идеите за Европа. Събитието се провежда съвсем неслучайно месец преди важните избори за Европейски парламент, които предстоят на 26 май, и цели започването на разговор за Европа и Европейския съюз като съществена част от живота ни, а не като някакви имагинерни, отнесени понятия, които размятват по новините.

В този ред на мисли, ако наистина ни пука за бъдещето, и ако искаме да сме по-информирани, за да участваме адекватно във вземането на решения за живота на общността, от която сме част, Фестивалът на идеите за Европа е идеалното място, за да си отговорим на въпросите, които ни интересуват.

Освен лекции и дебати по водещите теми от европейския дневен ред с убийствено интересни лектори, модератори и панелисти, които трудно бихме могли да хванем на едно място при други обстоятелства, програмата включва и разговори под формата на куизове с представители на различни политически групи, както и представяне на акцентите от шестия фестивал ФотоФабрика.

Директорът на фестивала Еми Барух ще разкаже какво ни очаква от април до края на юли в големите галерии и на открито в София – за част от събитията сме загатнали и тук в аванс. Публиката ще получи информация за всички съпътстващи събития и изложби и ще може да види няколко кратки видео разговора с големите световни фотографи, взели участие във ФотоФабрика през годините: Алекс Майоли и Кристина Гарсия Родеро от агенция Магнум и Ян Артюс Бертран. Тази година Старият континент е във фокуса на фотографския фестивал като голяма част от изложбите изследват случващото се в Европа в миналото и днес.

Всички събития в рамките на Фестивал на идеите за Европа са безплатни като се изисква единствено предварителна онлайн регистрация заради ограничените места. Тук е регистрационната форма за събитието на ФотоФабрика, което ще се проведе на 12 април от 18.00 до 20.00 часа.