Невероятната история на една детегледачка

Вивиан Дороти Майер е родена на 1 февруари 1926 г. в Ню Йорк и работи 40 години като детегледачка. Две години преди смъртта ѝ през 2009 г. Вивиан вече не може да плаща наема на склада, в който съхранява вещите си, и те отиват на търг. Така в ръцете на съвсем непознати хора попадат над 150 000 фотографии, негативи, принтове, видео и аудио записи, които разкриват неподозираната страна от живота на една бавачка. Под прикритието на служебните си задължения Вивиан всъщност се оказва великолепен уличен фотограф, чието "хоби" днес е едно от най-значимите завещания в историята на фотографията.

След като още през октомври 2016 г. софийската публика имаше възможност да види документалния филм Да откриеш Вивиан Майер, посветен на историята на една от най-интересните и мистериозни личности в световната фотография, сега е ред да презаредим и да го пуснем пак на 12 май от 18.00 в Дома на киното. Първо защото е чудесен и второ защото в СГХГ в момента са изложени част от хилядите фотографии от наследството на Вивиан Майер. Изложбата е част от цикъла Майстори на фотографията на фондация МУСИЗ и може да бъде видяна до 2 юни. А до 9 юни пак в СГХГ ще остане и изложбата на Куделка, която е част от програмата на ФотоФабрика 2019 и е притежание на Центъра Помпиду, Париж / Национален музей на съвременното изкуство / Център за художествено творчество, предоставена по изключителен начин на Френския институт в България и на Софийската градска художествена галерия.
А между другото филмът Куделка снима Светите земи също беше част от КиноФабрика през онзи октомври на 2016 г. Съвпадение...?