By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.

Blog

6.1.2021

Olaf

С приятеля на ФотоФабрика - нидерландския фотограф Ървин Олаф се срещнахме отново през лятото на 2020, когато той се включи в изложбата на Фотофабрика Memento Mori. Тогава майсторът на съвременната фотография разказа заедно с още 18 български автори за извънредното положение и за света по време на пандемия. Днес, пет месеца по-късно, Олаф все още е парализиран от кошмара на случващото се. За щастие, не спира да снима и предлага ново фото пътешествие. Експозицията 2020 & Before: A journey in Black and White може да бъде видяна до 31 януари в галерия Rabouan Moussion в Париж.

Olaf13

И макар да твърди, че е обладан от страх и безсилие, работите на Олаф са впечатляващи. Той обикаля като призрак между изпразнените рафтове в супермаркетите. Подобно на робот минава през смразяващи и почти апокалиптични сцени, толкова близки до всичко, с което се сблъскваме през последните месеци и превърнали се в обичайно естетическо преживяване. Последният му фото разказ April Fool 2020 дава израз на чувствата и образите, обладали нидерландеца, след като светът се събуди в кошмара на пандемията.

Olaf16


„Чувствам се като второстепенен герой във филм на ужасите, чиито край е напълно непредвидим, - казва фотографът. - Самолетът, в който всички седим, загуби двигателите си, а доброжелателното мълчание е само предвестник на онова, което предстои. Изпразнените от стоки рафтове в супермаркетите ме накараха да осъзная, че десетилетия наред съм приемал за даденост, че всичко винаги ще е там, че танците ни на ръба на вулкана никога няма да свършат. Нищо не би могло да е по-далеч от истината и сега стоя тук, безмълвен. Свободно се разхождам в очакване на абсолютно непознатото, страхувам се от враг, който не мога да видя, и който за щастие все още не мога да почувствам.“
Още през август Олаф видя, че перфектният свят е изчезнал. Днес неговата цел е да покаже достатъчно изкусителни снимки, за да направи всеки един от нас част от тази история, а след това да ни шокира. Защото, както казва той, „къщата от карти се руши и всеки един от нас е жокера“.

Olaf5-1