By clicking “Accept All Cookies”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyze site usage, and assist in our marketing efforts. View our Privacy Policy for more information.

Blog

15.12.2020

Valencia

Викът на антиправителствените протести в България огласи Валенсия! Най-запомнящите се моменти от последните сто дни демонстрации в София са представени в Monochrome Hub Online Exhibition Hall в испанския град чрез фотоизложбата „144 000 минути“. Експозицията беше открита на 18 ноември, ще е достъпна онлайн до 31 декември, и е по идея на фотографа и собственик на галерията Ивайло Станев. Той покани 15 български журналисти и арт фотографи да представят гледната си точка към митингите в София и чрез снимките си да дадат думата на хилядите, недоволстващи от корупцията, мафията и беззаконието в България. Те извисиха глас за оставка на министър-председателя Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, опълчиха се срещу действията на изпълнителната и съдебната власт, поискаха предсрочни избори, свикване на Велико народно събрание и нова конституция… Викът им стигна и до Валенсия.

--S.NENOV-SOFIA-2020


Екипът на Monochrome Hub Online Exhibition Hall е селектирал повече от сто репортажни и документални кадри, предоставени от български фотографи на най-големите европейски и глобални информационни агенции и медии като Reuters и Agence France Presse. Включени са и снимки от няколко лични проекта с уникален поглед към протестите, започнали на 9 юли 2020. „144 000 минути“ е разделена на 13 фото истории – свидетелства за гнева и надеждата в столицата на една страна от Европейския съюз. Всяка снимка и всеки миг са запечатали недоволството на хората, желанието им за промяна и емоциите им. В експозицията участват и някои от авторите на Фотофабрика – Стоян Ненов/Reuters, Николай Дойчинов/AFP, Тихомира Методиева-Тихич/Булфото и Евгени Димитров/Bulfoto.

--N.DOICHINOV-The-night-protests-in-Sofia


Изложбата във Валенсия има благотворителна цел. Всички фотографии се продават, а средствата ще бъдат предоставени за две каузи. Първата е да се подпомогне развитието на Академията по фотография BECA | Before Creating Academy и нейните студенти. Втората е да се подкрепят продължаващите протести в България. Работите се предлагат в класически формат 40x50 см в пет колекционерски екземпляра. Подписани са ръчно от авторите и отговарят на всички стандарти за галерийно качество.

--B.HALVADJIAN-Streets-of-Sofia-2020


В „144 000 минути“ участват Пенко Скумов, Стоян Ненов/Reuters, Калин Костов, Бедрос Халваджиян, Димитър Караниколов, Ивайло Станев-Álvarez, Николай Дойчинов/AFP, Веселин Боришев, Владислав Филипов, Соломон Франсес, Анастас Търпанов, Тихомира Методиева-Тихич/Булфото, Георги Палейков/Булфото, Евгени Димитров/Булфото и Теодор Ангелов. Всички те издигат и личния си глас на недоволство срещу случващото се в страната ни, а всеки от тях решава за коя кауза да отидат средствата от продажбите на работите им.

--T.ANGELOV-SOFIA-2020-1