Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Блог

2.3.2018

Боряна Кацарова, която търси истината през обектива

На 16 години Боряна Кацарова поглежда през обектива на един фотоапарат напълно случайно. После съвсем нарочно избира образование, което ще я свърже с фотографията завинаги.

През 2007 г. завършва “Художествена и приложна фотография” в НАТФИЗ в класа на проф. д-р Атанас Кънчев, а по-късно защитава и магистратура по специалността “Естетика на приложната фотография”.

Веднага след дипломирането си като бакалавър по фотография, става част от екипа на Агенция Франс Прес и в следващите 3 години е фотожурналист в българския им офис. От 2011 г. работата ѝ се представлява от френската фотографска агенция “Космос”. Представяна е в изложби и онлайн презентации във Франция, Англия, Германия, Австралия, Америка, Русия, Индия, Литва и Нова Зеландия.

Заснетото от нея в най-големия бежански лагер в света – Бидибиди в Северна Уганда, е повече от впечатляващо. В това ще се убеди всеки зрител, който ще разгледа селекцията от фотографии от проекта ѝ “Безкрай”, представени в изложбата Пет серии от тазгодишната програма на фестивал Фотофабрика.

Това, което остава невидимо, е съвършеното ѝ внимание към всяка дума, с която разказва историите на хората, чиито лица е запечатал фотоапаратът ѝ; безкрайното уважение, с което се отнася към работата си и към съдбите на героите си; невероятната емпатия към тежката човешка участ, без да насилва излишно патоса, който една от най-големите хуманитарни кризи в света несъмнено носи; и абсолютната ѝ непримиримост към човешката глупост, затрила десетки хиляди животи и пропъдила милиони хора от домовете им.

Всъщност, изобщо не сме прави. Точно това се вижда в снимките ѝ.

Първият кадър
В момента, в който погледнах през визьора на фотоапарат “Практика”, подаден ми от много близък приятел, разбрах, че искам винаги да имам възможността да виждам света и през визьора. Бях на 16 години. Най-веселото в тази история е, че баща ми повярва в това мое желание и от този момент нататък той и цялото ми семейство са ме подкрепяли винаги. Днес и брат ми е професионален фотограф.

Съвършената снимка
Съвършената снимка, според мен, е тази, която “докосва” хората, когато я видят, и която успява да ги вдъхнови, натъжи, да ги накара да се замислят.

Моментът като вечност
Всичко се учи с времето. Но за да не изпуснеш момента, мисля, че се изисква повече занаят.

Фокусът
В личните си проекти се стремя да остана вярна на социално-документалната и фотожурналистическа фотография, които винаги са били приоритет за мен. Мисля, че за момента успявам, макар и днес да е много трудно за всеки, който иска да се занимава с такъв тип фотография, да се задържи и да работи само в тези жанрове. Много колеги в България и по света успяват да го постигнат. Най-важното за мен е социално-документалната и фотожурналистическа фотография, с които се занимавам, да създават диалог.

Истината
Все още търся истината за себе си. Но фотоапаратът ме научи да вярвам в красотата и невероятната способност на човека да прощава, както и в неугасващия му стремеж да продължава напред към нещо по-добро.

Серията на Боряна Кацарова “Безкрай” е част от изложбата Пет портрета от програмата на фотографския фестивал Фотофабрика 2018 г.