Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Блог

9.6.2021

Сандро Арабян, който снима началото на живота


Сандро Арабян представя оригиналната изложба „В началото“, която може да бъде видяна до 15 юни в софийската галерия „Райко Алексиев“. В нея са показани уникални кадри от първите мигове на живота. В рамките на три месеца – от ноември 2019 до февруари 2020 - авторът снима ражданията на 70 бебета в „Майчин дом“, за да покаже чудото на сътворението. Фотографският му проект е различен от всичко, което е правил до този момент. Сандро е заснел между 6 и 7 хиляди кадъра, между които избира 43 за изложбата.

Sandro_Arabyan_SBH-2021-ITB_8

„Първоначално не знаех как да процедирам и какви кадри се очакват от мен, - казва Арабян. – До този момент бях обследвал края на живота. В Индия и в Непал снимах погребения и бях видял как изглежда финалната права. Сега трябваше да направя много, много снимки, за да видя нещата отстрани и да преценя как да подходя към началото.“
Инициативата за проекта е на директора на „Майчин дом“ проф. Иван Костов, който мечтае да покаже очите на майката, виждаща детето си за пръв път. Това е стартовата позиция, от която Сандро Арабян тръгва, за да разкаже за случващото се в родилната зала.

Sandro_Arabyan_SBH-2021-ITB_36-1
Sandro_Arabyan_SBH-2021-ITB_42-1


„Началото изглежда странно от естетическа гледна точка, - споделя той. - Не сме свикнали да виждаме такива неща. Очаквах, че раждането е по-красив акт…. „Началото“ е нещо различно. И беше наистина интересно да го покажа на хората.“
Изпитанията при снимките в родилна зала са много. Сандро трябва да стане част от лекарския екип, да е максимално тих и да не пречи. Ограничен е и от техниката, тъй като снима с безогледален апарат и може да си позволи минимални настройки. Принуден е да снима на бавна скорост и изпуска много моменти.
„При по-добри условия можеше да има много повече кадри, но аз съм доволен, - споделя той. – Това, което не си личи на снимките са миризмите, тягостта на моментите, страховете на пациентите, напрегнатото очакване. Докато работех нямах никакво време да мисля, опитах се да се абстрахирам от всякакви емоции. Бях машина за фотографиране. След това репортажът трябваше да се превърне в художествена творба. Нямах база за сравнение, разчитах само на интуицията си.“

Sandro_Arabyan_SBH-2021-ITB_43
Sandro_Arabyan_SBH-2021ITB_19


Сандро се справя блестящо. И изпълнява една от основните си цели – да покаже професионализма на лекарите. Надява се изложбата да вдъхнови хората да направят следващите крачки и да преодолеят страха от началото.
„В началото“ ще бъде в галерия „Райко Алексиев“ до 15 юни. След това изложбата ще бъде показана в коридорите на „Майчин дом“, а надеждата на автора й е кадрите да попътуват и из Европа.