Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Блог

15.12.2020

Викът на протестите в България огласи Валенсия

Викът на антиправителствените протести в България огласи Валенсия! Най-запомнящите се моменти от последните сто дни демонстрации в София са представени в Monochrome Hub Online Exhibition Hall в испанския град чрез фотоизложбата „144 000 минути“. Експозицията беше открита на 18 ноември, ще е достъпна онлайн до 31 декември, и е по идея на фотографа и собственик на галерията Ивайло Станев. Той покани 15 български журналисти и арт фотографи да представят гледната си точка към митингите в София и чрез снимките си да дадат думата на хилядите, недоволстващи от корупцията, мафията и беззаконието в България. Те извисиха глас за оставка на министър-председателя Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, опълчиха се срещу действията на изпълнителната и съдебната власт, поискаха предсрочни избори, свикване на Велико народно събрание и нова конституция… Викът им стигна и до Валенсия.

--S.NENOV-SOFIA-2020


Екипът на Monochrome Hub Online Exhibition Hall е селектирал повече от сто репортажни и документални кадри, предоставени от български фотографи на най-големите европейски и глобални информационни агенции и медии като Reuters и Agence France Presse. Включени са и снимки от няколко лични проекта с уникален поглед към протестите, започнали на 9 юли 2020. „144 000 минути“ е разделена на 13 фото истории – свидетелства за гнева и надеждата в столицата на една страна от Европейския съюз. Всяка снимка и всеки миг са запечатали недоволството на хората, желанието им за промяна и емоциите им. В експозицията участват и някои от авторите на Фотофабрика – Стоян Ненов/Reuters, Николай Дойчинов/AFP, Тихомира Методиева-Тихич/Булфото и Евгени Димитров/Bulfoto.

--N.DOICHINOV-The-night-protests-in-Sofia


Изложбата във Валенсия има благотворителна цел. Всички фотографии се продават, а средствата ще бъдат предоставени за две каузи. Първата е да се подпомогне развитието на Академията по фотография BECA | Before Creating Academy и нейните студенти. Втората е да се подкрепят продължаващите протести в България. Работите се предлагат в класически формат 40x50 см в пет колекционерски екземпляра. Подписани са ръчно от авторите и отговарят на всички стандарти за галерийно качество.

--B.HALVADJIAN-Streets-of-Sofia-2020


В „144 000 минути“ участват Пенко Скумов, Стоян Ненов/Reuters, Калин Костов, Бедрос Халваджиян, Димитър Караниколов, Ивайло Станев-Álvarez, Николай Дойчинов/AFP, Веселин Боришев, Владислав Филипов, Соломон Франсес, Анастас Търпанов, Тихомира Методиева-Тихич/Булфото, Георги Палейков/Булфото, Евгени Димитров/Булфото и Теодор Ангелов. Всички те издигат и личния си глас на недоволство срещу случващото се в страната ни, а всеки от тях решава за коя кауза да отидат средствата от продажбите на работите им.

--T.ANGELOV-SOFIA-2020-1