Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

ИЗЛОЖБА

0 за черно, 1 за бяло

Нина Ковачева и Валентин Стефанов представят голямоформатни фотографии

Нина Ковачева и Валентин Стефанов живеят и работят заедно вече няколко десетилетия. През това време създават и индивидуални, и общи работи. Често арт критици говорят за тях, като за трима художници – Нина, Валентин и Нина-и-Валентин (или ninavale). И "тримата" художници работят с градежа и разрухата в една възвишена неразличимост независимо дали изследват затворени пространства и домашна тривия, или алтернативно полагат живото сред една безразлична природа. Настоящата изложба включва техни видеа, но акцентът е върху голямоформатните им фотографии. Повечето серии се показват за първи път в България, след музей Лентос (Линц); музей Белведере (Виена); Нова Синагога (Берлин); Музей за модерно и съвременно изкуство (Сент Етиен) и др.

Нина Ковачева (1960, София) и Валентин Стефанов (1959, София) завършват Националната художествена академия през 1985 г. В края на 80-те работят в областта на графиката, живописта, рисунката и артобекта. 1994 е годината, в която показват първата си съвместна инсталация The Used One каточаст от изложбата “В търсене на отражението си” (Старинен Пловдив).

През втората половина на 90-те, като продължават работата върху индивидуалните си търсения, Нина и Валентин създават множество видеа и видео инсталации, предназначени за фасади на музеи, обществени сгради и други публични пространства. Сред тях е и In the Out (2002), създадена за IV-ото Биенале на съвременното изкуство в Цетине, Черна гора, за която двамата автори получават годишната награда на ЮНЕСКО (UNESCO, 2002, Prize for the Promotion of The Arts). През 2004 реализират инсталацията си Отвъд видимото (Au-delà du Visible), за Нощта на музеите в Париж.

Техни общи работи са показвани в Музея за съвременно изкуство в Букурещ, в музей Зендай в Шанхай, Mузей за модерно и съвременно изкуство в Страсбург, музей за изящно изкуство Гу Зонг в Пекин, Музей за съвременно изкуство в Тайпе, Национална галерия на Македония, музей Джеджу в Южна Кореа, Зона Челси в Ню Йорк и много други. През годините имат редица презентации и участия в кръгли маси и конференции във Франция, САЩ, Китай, Тайван, Словения, Сърбия, Гърция, Англия, Полша.

КОГА И КЪДЕ

06.06 - 08.07

СОФИЙСКА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ


ул. „Ген. Гурко“ 1
sghg.bg