Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

ИЗЛОЖБА

12 август 1968: Краят на Пражката пролет

Документални кадри от потушаването на революцията в Прага

В нощта на 20-и срещу 21 август пет страни от Организацията на Варшавския договор нахлуват в Чехословакия. Танковете са над 5 000, 33 от тях са български. По време на това нашествие живота си губят над 100 души. България първа вдига ръка сред желаещите да се включат в “братската помощ срещу контрареволюцията” и последна се извинява за това, че сме взели участие в този абсолютно срамен момент от европейската история.

Фотофабрика представя селекция от документални фотографии, заключили на хартия онзи августовски ден, когато Пролетта свършва, за да започне нов политически сезон. Снимките са репортажни, но изглеждат като режисирани кадри от игрален филм. А изложбата идва като част от нашето закъсняло извинение. Днес, 50 години по-късно, 1968-а не изглежда толкова далече.

"Военната окупация на Чехословакия позволява на консервативните сили в комунистическата партия да спрат демократизацията на обществото, да овладеят ситуацията и да сключат договор за временното пребиваване на съветските войски. Това „временно пребиваване“ продължава през следващите две десетилетия. На чехословашка територия в рамките на наложения договор се настанява т. нар. Централна група войски на Съветската армия, която наброява приблизително седемдесет и пет хиляди войници, разполагащи с тежко оборудване и самолети."

Дана Киндрова, куратор на изложбата

КОГА И КЪДЕ

15.05 - 15.06

ЕКСПОЗИЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНО ПОМИРЕНИЕ (ГАРНИЗОННО СТРЕЛБИЩЕ)

бул. “България” 1 (в Южен парк 2, до хотел Хилтън)

sofiahistorymuseum.bg