Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

изложба

Тъмни води

Пътешествие в образи по бреговете на Средиземно море

Даниел Чечик разказва част от историята на мигрантите, търсещи убежище в Европа през годините. Прави го не със сензационни кадри на бежанци, слизащи от претъпкани лодки по бреговете на Средиземно море, а с мълчаливо изследване на същите тези брегове и същото това море, което може да е едновременно приласкаващо и ужасяващо.

Тъмни води е разказ за онези лодки, които никога не стигат брега и се изгубват някъде в дълбините, и за онези брегове, които са пригодени да се “отбраняват” срещу всеки, дръзнал да стъпи на тях.

Мигрантските процеси към Европа, започнали през 90-те години на XX в., продължават и до днес, създавайки статистика, която контролира наратива за кризите. Даниел Чечик избира собствена посока на интерпретация на този наратив, обръщайки гледната точка към тъмните води като отчаян път към надеждата, която може да се материализира във възможност или да остане завинаги някъде в морето.

Даниел Чечик (р. 1975 г.) е израелски фотограф, част от фотографския екип на един от най-големите вестници в Израел – Haaretz. Той е и основател и главен редактор на фотографския блог на изданието. Има множество фотографски отличия и номинации, сред които и два пъти за наградите Prix Pictet. Негови работи са показвани в галерии в целия свят, а фотографиите му са част от някои от най-големите музейни колекции.

Чечик често работи с лента, нарочно компрометирана и съхранявана в неподходящи условия, което му помага да постигне по-добре фотографските си цели, налагайки специфичен стил и изследвайки едновременно и обекта на снимките, и самото фотографско изкуство.

Проектът се реализира като част от програмата на Държавния културен институт по Фонда за двустранни отношения на Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия фонд.

Посещението на Даниел Чечик се осъществява със съдействието на НФК по проект "Мобилност Мементо Вивере".КОГА И КЪДЕ

15. – 23. 04.

Галерия DOZA,
ул. „Цар Самуил” 52

Вернисаж:
15 април,
18.00 - 20.00 часа