Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

ИЗЛОЖБА

Фотоевидънс

Фотографии, променили хода на историята

В традиционната голяма външна изложба на фестивал ФотоФабрика на Моста на влюбените ще бъдат подредени 58 изображения от 19 фотожурналисти с публикувани фотокниги от Фотоевидънс Прес и отличени от издателството заради ангажираността, с която разследват погазването на човешки права, и заради фотографския си талант и художествената стойност на снимките, с които свидетелстват за проблемите по света.

Фотоевидънс Прес е основана през 2010 г. от българската фотожурналистка Светлана Бахчеванова и Дейвид Стюарт в продължение на традицията фотографията да се използва като инструмент за насочване на общественото внимание към потъпкване на човешките права, несправедливост, потисничество и престъпления срещу личността в местата, на които възникват такива. Фотографиите не само променят човешките нагласи, но в някои случаи обръщат и хода на историята.

Фотоевидънс работи в пресечната точка между фотографията и човешките права. Изображенията сами по себе си няма да променят света, но фотографиите може да покажат неопровержими доказателства и човешки истории, които да направят някои проблеми видими и да провокират реакция. С тази цел Фотоевидънс си е партнирал с център Пулицър за кризисни репортажи, Хюман Райтс Уоч, Амнести Интернешънъл и фондация Отворено общество, както и с други организации, защитаващи човешките права.

В три случая фотографските книги, публикувани от Фотоевидънс, са оказали директно влияние върху правителства и са започнали процес по промяна в обществото.

Награда за фотокнига Фотоевидънс

От 2011 г. насам наградата за фотокнига Фотоевидънс отличава един фотограф, показал кураж и отдаденост в изобличаването на някаква социална несправедливост. От 2017 г. Фотоевидънс си партнира в това начинание с Уърлд Прес Фото и оттогава наградата носи името Награда за фотокнига Фотоевидънс с Уърлд Прес Фото. Избраните проекти се публикуват от Фотоевидънс като част от серии с фотокниги, посветени на работата на фотографите, чиито отдаденост и смелост са изобличили болезнени истини, насочили са общественото внимание и нетърпимост към потъпкването на човешкото достойнство.

Към днешна дата Фотоевидънс е публикувала 22 книги, с които обръща погледа на обществото към нарушаването на човешките права, потисничеството и престъпленията срещу личността. Няколко от тези книги са попадали в класациите за най-добри фотокниги през годините в Тайм, Ню Йорк Таймс, сп. Смитсониън, Мадър Джоунс, Воуг и Фото-ай.

Светлана Бахчеванова се изгражда като фотожурналист по време на демократичните промени в България. Работи като главен фотограф на вестник Демокрация. В тази си роля тя отразява и демократичните движения в Румъния, в бивша Югославия, в Прибалтийския регион, както и войните на Балканите.

Четири години е и главен фотограф в БТА.

Работата ѝ се концентрира върху теми като социална несправедливост и политически промени.

През 2001 г. Светлана емигрира в САЩ, където основава издателството Фотоевидънс. От 2011 г. менажира наградата за фотокнига на Фотоевидънс – FotoEvidence Book Award, сайта на издателството fotoevidence.com, както и продукцията на 22 (до този момент) книги с документална фотография, занимаваща се с човешки права.

КОГА И КЪДЕ

27.05 - 10.06

МОСТ НА ВЛЮБЕНИТЕ, НДК

11.06 - 11.07

120 ОУ „Г.С. РАКОВСКИ“, ПЛ. „ПАПА ЙОАН ПАВЕЛ II“ 7

11.06 - 11.07

НМУ „Л.ПИПКОВ“, УЛ. „ОБОРИЩЕ“ 17

11.06 - 11.07

ПГЕА, БУЛ. „ОВЧА КУПЕЛ“ 1

11.06 - 11.07

ПОСОЛСТВО НА СЛОВАКИЯ, БУЛ. „ЯНКО САКЪЗОВ“ 9