Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

изложба

ФотоФабрика представя: Боряна Кацарова, Димитър Дилков, Николай Дойчинов в Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства, Казанлък

През 2023 г. ФотоФабрика навършва 10 години. В рамките на юбилейното си издание фестивалът ще гостува на галерии и музеи в цялата страна, за да покаже работи от своята колекция и нови изложби.

Боряна Кацарова, Димитър Дилков и Николай Дойчинов са трима от най-успешните български фотографи, работещи зад граница като кореспонденти на световни информационни агенции, сред които и една от най-големите в Европа - Агенция Франс Прес. През 2018 г. ФотоФабрика показа техни фотографски серии в Национална галерия - Двореца в изложбата Пет портрета, в която участие взеха още двама фотожурналисти - Младен Антонов и Яна Паскова.

От 9 до 27 февруари в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък ще бъде представена селекция фотографии от трите серии, с които Кацарова, Дилков и Дойчинов участваха във фестивал ФотоФабрика през 2018 г.

Николай Дойчинов

Николай Дойчинов завършва Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография. Професионалният му път в България минава през вестниците Сега и Дневник и агенция БГНЕС. Три година работи за Агенция Ройтерс. Междувременно снима на свободна практика за Ню Йорк Таймс, Шпигел, Европейската пресфотографска агенция, Гети Имиджис. От 2009-а е във фотографските редици на Агенция Франс Прес.

Живата традиция

Някои стари празници и ритуали остават живи във всекидневието, независимо от динамиката на живота в различните общности. Други се раждат отново като спомен или интерпретация на древна традиция, изчезнала или забранена за дълги години. Трети стават символ за търсещите идентичност в близки или чужди, далечни общества. Всички, взети заедно, формират пъстрата картина на съвременната българска обредност.

Димитър Дилков

Димитър Дилков е роден през 1967 г. във Враца. Получава първия си фотоапарат Смяна 8М на 14 години. Започва да се занимава с фотография сериозно през 1990 г. През периода 1991-2003 снима за Агенция Ройтерс. В последните 19 години е кореспондент на Агенция Франс Прес.

Без заглавие

Фотографии, правени в периода 1991-2017 г.

Боряна Кацарова

Боряна Кацарова е родена през 1981 г. в България. На 15 години открива фотографията като своя начин за разбиране на света наоколо. През 2007 г. завършва “Художествена и приложна фотография” в НАТФИЗ в класа на проф. д-р Атанас Кънчев, а по-късно защитава и магистратура по специалността “Естетика на приложната фотография”. В периода 2007-2010 работи като фотожурналист към българския офис на Агенция Франс Прес. От 2011 г. работата ѝ се представлява от френската фотографска агенция “Космос”. Представяна е в изложби и онлайн презентации във Франция, Англия, Германия, Австралия, Америка, Русия, Индия, Литва и Нова Зеландия.

Безкрай

Безкрай е документален фотографски проект, в който са включени портрети на бежанци от Южен Судан, както и тяхното всекидневие в Бидибиди (Северна Уганда) – най-големият бежански лагер в света. Фотографиите са интимен и анонимен стремеж за визуален диалог между бежанците и авторката. Безкрай има за цел да привлече вниманието към наистина безкрайната принудителна емиграция, на която са подложени хората от Южен Судан десетилетия наред в резултат на гражданските войни, започнали първо в Судан през 1955-1972 г. и 1983-2005 г., както и на настоящата гражданска война, водеща се в Южен Судан. Страната се отделя официално от Судан през 2011 г. и с това става най-младата държава в света. От декември 2013 г. до днес в Южен Судан са намерили смъртта си десетки хиляди хора, а над 2 милиона души са напуснали страната си в опит да се спасят от ужаса на войната.

КОГА И КЪДЕ

9 – 27 февруари

Музей на фотографията и съвременните визуални изкуства, Казанлък
ул. Чудомир
mpcva.org

Изложбата е част от едногодишната програма  „Фотоувеличение“, изпълнявана от фондация „ФотоФабрика“ с подкрепата на Национален фонд „Култура“.