Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

ИЗЛОЖБА

Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов

Един журналист снима един скулптор

Поглед към таланта и личността на скулптора Георги Чапкънов. Реверанс към приноса и труда му. Любопитно открехване на вратата към едно ателие, в което всяка малка отломка материал всъщност е парче история.

В продължение на години журналистът Иван Бакалов снима скулптора Георги Чапкънов в ателието му. Фотографиите са исторически наелектризирани, не само защото проследяват работата на един от най-талантливите, именити и продуктивни български съвременни скулптури, а и защото ни връщат към героите, чиито скулптурни портрети е изработвал Чапкънов - от Радой Ралин и Йордан Радичков до Федерико Фелини, който три пъти лично позира на скулптора и това се оказва единственият портрет на режисьора.

ФотоФабрика и УниКредит Булбанк представят над 30 фотографии на Иван Бакалов, носещи посланието на десетилетията, през които са правени, и някои въпроси за десетилетието, в което ги показваме – как помним, какво помним, “скулптурираме" ли паметта си, грижим ли се за нея не просто да не забравя, а да знае…

Георги Чапкънов (Чапа) е роден на 24 януари 1943 г. във Вълчи дол, Варненско.

Завършва Художествената гимназия в София и Националната художествена академия, където е професор и основател на специалността „Метал”.

Негови произведения се намират в многобройни частни колекции и музеи: Националната галерия в София, Ермитажа в Санкт Петербург, музея „Пушкин” в Москва,„Оцокуши – Га-Хара Музей” - Япония, академията “Лалит Кала” в Ню Делхи, музея на открито „Моран” - Южна Корея, La Blade de Seprai в Швейцария, колекция „Петер Лудвиг” – Германия, Музей Moutier - Швейцария.

Чапкънов е съавтор на герба на Република България (1997 г.), създал е стотици монети, медали, плакети, наградни статуетки, портрети на знакови личности. Освен на емблематични за София скулптури, той е автор на редица паметници в различни български градове: Чарли Чаплин, Хитър Петър, Дон Кихот и Санчо Панса – Габрово, На дарителите – Свищов (2005), Висоцки – Вършец (2007), Орфей и Евредика – Смолян (2007), Георги Калоянчев – Бургас (2015), Борис Христов – Пазарджик (2019) и др.

Носител на поредица награди, сред които: годишни награди за скулптура на СБХ; наградите „Роден“ и „Хенри Мур“, присъждани от най-големия скулптурен музей на открито в света – “Хаконе”, Япония; наградата за скулптура от Триенале на изкуствата в Ню Делхи през 1991 г.; “Сулмона” – награда на Президента на Италия за портрета на режисьора Федерико Фелини през 1993 г.; Гран При в Париж, 2002 г. и др.

Иван Бакалов е журналист и фотограф, завършил е журналистика в Софийски университет, където е хоноруван преподавател по пресфотография. Работил е като редактор във вестниците „1000 дни”, „Експрес”, „24 часа”, „Сега”, „Новинар”. Основател и редактор е на сайта e-vestnik.bg.

Автор е на книгите „Заговорите против Живков – разкази от първо лице”, „В сянката на Борисов”, „Мачтите в края на улицата – 5500 км с кола из САЩ”, „До Чикаго и напред On Route 66”.

КОГА И КЪДЕ

11.05 - 11.06
ПЛ. "СВЕТА НЕДЕЛЯ" 7
УниКредит Студио София

18.06 - 30.07
УЛ. „БРЯНСКА“ 68, ГАБРОВО
Музей „Дом на хумора и сатирата” Габрово

www.humorhouse.bg