Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

изложба

Георги Чапкънов през погледа на Иван Бакалов

В чест на 80-ата годишнина на световния скулптор Георги Чапкънов ФотоФабрика ще покаже отново изложбата с фотографии на журналиста Иван Бакалов, посветена на Чапа и подредена за първи път през 2021 г. в УниКредит Студио. Новото място на осъвременената експозиция е галерията на НГПИ "Св. Лука" в София, а откриването е на рождения ден на твореца - 24 януари.

Журналистът и фотограф Иван Бакалов снима именития ни скулптор в ателието му в различни периоди в продължение на няколко десетилетия. Обективът на Бакалов запечатва работата на Чапкънов през годините, атмосферата в ателието му и произведенията му, още преди да са се видели с публиката. Бакалов успява да документира процеса по изработката на някои от най-известните скулптури на Георги Чапкънов, сред които тези на Радой Ралин и Йордан Радичков както и успява да улови уникални момента на контакт между скултора и неговите модели.

30-те фотографии ни помагат да надникнем в свещеното работно пространство на талант като Георги Чапкънов през обектива на Иван Бакалов, за да се опитаме поне малко да разберем какво стои зад паметта на монумента.

Към изложбата е създаден и електронен каталог, който показва различни страни от творческия и технологичен процес на автора, както и представя неговите скулптурни произведения, намиращи се на територията на София.

Георги Чапкънов (Чапа) е носител на поредица награди, сред които: годишни награди за скулптура на СБХ; наградите „Роден“ и „Хенри Мур“, присъждани от най-големия скулптурен музей на открито в света – “Хаконе”, Япония; наградата за скулптура от Триенале на изкуствата в Ню Делхи през 1991 г.; “Сулмона” – награда на Президента на Италия за портрета на режисьора Федерико Фелини през 1993 г.; Гран При в Париж, 2002 г. и др.

Иван Бакалов е журналист, фотограф, основател и редактор е на сайта e-vestnik.bg.
Автор е на книгите „Заговорите против Живков – разкази от първо лице”, „В сянката на Борисов”, „Мачтите в края на улицата – 5500 км с кола из САЩ”, „До Чикаго и напред On Route 66”.

Проектът,  създаден през 2021 г. от ФотоФабрика със съдействието на УниКредитСтудио и осъвременен специално за срещата с учениците и преподавателите в НГПИ „Св. Лука” е част от едногодишната програма „Фотоувеличение”, подкрепена от Национален фонд „Култура”.

КОГА И КЪДЕ

24 януари - 8 февруари

галерия към НГПИ „Св. Лука“
бул. "Сливница" 134

Откриване: 24 януари, 14:00 часа