Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

ИЗЛОЖБА

Образите помнят вместо нас

120 години на БТА в 58 кадъра, курирани от Георги Лозанов

Изложбата е представителна за най-големия фотографски архив у нас – този на Българската телеграфна агенция. Той съхранява образната летопис на всичко по-важно, случило се в страната от 50-те години на миналия век до днес. Но водещият принцип на селекцията не е събитиен, а залага на професионалното майсторство, търси своебразната естетика на агитационната фотожурналистика. Следва отдалечаването от прилежната регистрация по посока на театрализация на историята, на снимането ѝ като спектакъл. Следи превръщането на историята на общността в човешки истории, в нечие преживяване, жест, поглед… Интересува се от фотографиите като авторско постижение, независимо от техния обект.

Неочаквано обаче изложбата някак „от самосебе си” получи и ясен тематичен фокус – комунизмът и падането му. И това е разбираемо, тъй като след Освобожданието от Османската империя освобождението от Съветската е единственото безспорно щастливо събитие в живота на нацията. То промени не само (и не толкова) държавата и всекидневието, колкото хоризонта на мисленето. Включително и в образи.

Изложбата по случай 120-годишнината на БТА показва, че докато фотография прави историята, историята прави фотографията.

Георги Лозанов, куратор на изложбата

“Болестта на Нейно Царско Височество Княгиня Клементина се е влошавила и състоянието ѝ дава повод на голямо безпокойство.” Така започва първият информационен бюлетин на БТА. Написан е на ръка от Оскар Искендер преди 120 години. За разпространението му сред абонатите на агенцията се грижел единственият му сътрудник. Срещу 10 лева жадните за новини от Европа, Балканите и България получавали ръчно изписаните бюлетини.

Няколко години по-късно в работата на БТА се въвежда печатницата и новините вече се появяват на специални бланки в по-голям тираж по няколко пъти на ден, като основни абонати са държавните институции и вестниците. За много кратко време БТА се превръща в институция, без която животът в страната буксува.

В Агенцията се обособяват няколко отделения, които се занимават по различни направления – следи се международният печат и от него се подбират новини, важни за България; издават се бюлетини за вътрешните дела, които биват превеждани на френски и разпращани до чуждестранните партньори; има и прослушвателна Радиослужба, която следи новините в развитие.

Първият фотограф в БТА е назначен през 1940 г., а 12 години по-късно се създава и самостоятелната агенция “Пресфото”. 1972 пък е годината, в която Стефан Тихов получава наградата на Worldpressphoto за своя фотография за БТА.

Източници: БТА, dariknews.bg

КОГА И КЪДЕ

30.04 - 13.05

МОСТ НА ВЛЮБЕНИТЕ (НДК)

14.05 - 30.06

120 ОУ „Г. С. РАКОВСКИ“

пл. „Папа Йоан Павел“ II, 7

14.05 - 30.06

НАЦИОНАЛНО МУЗИКАЛНО УЧИЛИЩЕ „ЛЮБОМИР ПИПКОВ“

ул. „Оборище“ 17