Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

Кинофабрика

Кинофабрика 3

Документални филми, посветени на фотографията

19 май, 19:00, Френски културен институт, пл. “Славейков” 3

Териториите на Робер Доано

Франция, 1993 г., 55 мин.

Режисьор Патрик Казал

Документалният филм на Патрик Казал следва прочутия френски фотограф Робер Доано, докато той разказва за работата си със своите съвременници, с критиците и с последния си модел – Жулиет Бинош.

8 юни, 19:00, Филмотечно кино “Одеон”

Снимай първо! Хари Бенсън!

САЩ, 2016 г., 87 мин.

Режисьор Лаура Израел

Това, което знаем днес за много известни музиканти, политици и актьори се дължи на делото на фотографа Хари Бенсън. Той успява да улови най-интимните снимки на Бийтълс. Неговото портфолио включва емблематични снимки на Мохамед Али, Майкъл Джексън и Мартин Лутър Кинг. Негови творби се публикувани на страниците на престижните списаниея Life, Vanity Fair и The New Yorker. Бенсън, който е на 86 години продължава да снима и няма намерение да се отказва.

9 юни, 19:00, Филмотечно кино “Одеон”

Изфабрикувани пейзажи

Канада, 2007 г., 90 мин.

Режисьор Дженифър Бейкуол

7 номинации и 4 награди от Сънданс филм фестивал, Асоциацията на филмовите критици от Торонто, от Сент Луис и др.

Камерите на Дженифър Бейкуол следват Едуард Буртински през купчини шлака, eлектронни сметища, огромни заводи в Китай и док за разглобяване на кораби в Бангладеш. Последната спирка е Шанхай, където богатството и бедността вървят ръка за ръка.

10 юни, 19:00, Филмотечно кино “Одеон”

МакКулин

Великобритания, 91 мин.

Режисьори Дейвид Морис, Жаки Морис

2 номинации БАФТА и награда от FOCAL International Awards

За мнозина МакКулин е най-великият жив военен фотограф. Тук той за пръв път разказва за 40-годишната си кариера, в която е отразявал войни и кризи на всички континенти – от гражданската война в Кипър до войната във Виетнам, от глада в Биафра до бездомните в Лондон през 60-те. Коментар върху историята на фотожурналистиката и нейната променяща се етика.

11 юни, 19:00, Филмотечно кино “Одеон”

Мейпълторп : Поглед към снимките

САЩ, Германия, 2016 г., 108 мин.

Режисьори Фентон Бейли и Ранди Барбато

7 номинации, между които 2 номинации Emmy.

Интригуващ документ за живота на прочутия и провокативен фотограф Робърт Мейпълторп, който показва неговата естетика - еднакво взискателна независимо дали снима цвете или фалос.

Филмът нито величае, нито демонизира Мейпълторп - ще се срещнем с един амбициозен автор, който - въпреки славата, съпровождаща всяка негова изложба, сякаш не е успял да намери истинското щастие в своя живот.

КОГА И КЪДЕ

19.05
ФРЕНСКИ ИНСТИТУТ
пл. „Славейков“ 3
www.institutfrancais.bg

08.06 - 11.06
КИНО ОДЕОН
бул. „Патриарх Евтимий“ 1
www.bnf.bg