Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

Кинофабрика

Лекция с Дамир Шагол - “Through the Looking Glass”

Разговор с един фотограф, който представя света и войните му възможно най-обективно и неемоционално.

Дамир Шагол е фотожурналист с над 25 години практика на терен. Неговият обектив често е принуден да гледа в "грешната посока" - далеч от действието и насочен към жертвата, която почти винаги е в средата на кадъра на Дамир, а около нея виждаме разбито стъкло, куршумни дупки или трупове.

Той е босненски гражданин, роден и израснал в Сараево. След като живее със семейството си и учи електроенергетика в Москва, Дамир се връща в родния си град Сараево малко преди да започне войната през 1992 г. След края на босненската война през 1995 г., Дамир е войник, чиято инженерна кариера изглежда като далечен сън, разбит от кошмар - това е моментът, когато той се обръща към фотожурналистиката.

Дамир се присъединява към Reuters в началото на 1996 г. като фотограф в Босна. Първите му международни задачи идват през 1997 г. - граждански конфликт в Албания и пътуване до Иран - място, на което Дамир ще се връща многократно. Той прекарва първото десетилетие от кариерата си, отразявайки конфликтите в Балканите и Близкия изток - главно Ирак, Ливан, Афганистан, Израел и Палестина, но и други големи международни новини и спортни събития по света.

През 2009 г. Дамир се премества в Банкок, Тайланд, където се фокусира върху новините в Азия - войната с наркотиците във Филипините, кризата с бежанците рохинга в Мианмар, напрежението в и около Северна Корея.

В края на 2018 г. Дамир напуска Reuters и се връща в Сараево, където в момента преподава фотография в Академията за изкуства на университета в Сараево.

През 2004 г. е финалист за Пулицър за своята работа по време на войната в Ирак, а през 2018 г. е носител на Пулицър като част от екипа на Reuters, който отразява кризата с рохинга. Работата на Дамир получава и други награди, включително World Press Photo, Pictures of the Year International (POYi), CHIPP, SOPA, Overseas Press Club.

Лекцията е част от КиноФабрика, проект на ФотоФабрика, финансиран от Столична програма култура.

КОГА И КЪДЕ

14 декември

18:30 ч.

Аулата на НАТФИЗ

Лекцията ще бъде на английски език.