Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

кинофабрика

Кинофабрика представя: Монтажът

Лекция на Владимир Игнатовски и Дими Стоянович

ФотоФабрика е фестивал, посветен на фотографията и на образа в неговата цялост. Затова събитията, които представяме на публиката, не се ограничават само до фотографски изложби, а засягат всеки аспект на изкуството, който се старае да представи, обясни и “разсъблече” изображението до съставните му части.

Няма как да говорим за завършен образ - кино или фотографски, ако не обърнем поглед към теоретичното “облекло” и техническото обезпечаване на изображението. Затова в рамките на проекта ни за кино - Кинофабрика, този път ще говорим за монтажа. И по-точно за “Монтажът” - епичният труд на легендарния Сергей Айзенщайн, който остава в историята като новатор в сферата на монтажа и най-сериозният теоретик по темата.

Грандиозният му труд е преведен на български от проф. Владимир Игнатовски, който ще изнесе лекция за “Монтажът” в рамките на Кинофабрика. Негов партньор по време тази среща с публиката ще бъде журналистът и телевизионен водещ Димитър Стоянович. Двамата ще говорят за най-значимите моменти в киноиндустрията през призмата на монтажа и ще покажат на публиката някои емблематични за историята на киното откъси от филми.

Владимир Игнатовски е преподавател в НАТФИЗ, катедра "Световна култура". Преподава теория на киното, теория на масмедиа, теория на зрелищните изкуства. Автор е на книги, студии и изследвания по история и теория на театъра, киното и средствата за масова комуникация, публикувани на български, руски, немски, чешки и сръбски. Редактор е на игрални филми, автор на сценарии за документални и научнопопулярни филми, водещ и автор на телевизионни предавания.

Димитър Стоянович е журналист, телевизионен водещ, главен редактор на българското издание на списание L'Europeo. Сценарист е на документални поредици, телевизионни предавания и игрални филми.

Лекцията е част от проекта Кинофабрика, финансиран от Столична община.

ФотоФабрика благодари за безвъзмездната подкрепа на Hyperspace Social Tech Club.

КОГА И КЪДЕ

2 ноември (сряда)

18:30 часа

Hyperspace Social Tech Club

ул. 20-ти април, 13

вход свободен