Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

Кинофабрика

Кинофабрика 2021

ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМИ ЗА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СВЕТОВНИ ФОТОГРАФИ

КиноФабрика 2021 – пространството, където фотографията и киното се срещат, ще се проведе до 20 октомври, като част от Осмия фестивал ФотоФабрика. И тази година в селекцията на събитието влизат документални филми за създаването на значимо фотографско изкуство с международно признание.

По време на изложбата Memento Vivere (Помни, че си жив), която продължава до 12 септември в Национална галерия – Двореца, ще бъдат прожектирани избрани филми от авторската поредица на ФотоФабрика - ФотоФигури: видеопортрети на чуждестранните участници в изложбата.

Избрано от авторската поредица на ФотоФабрика - ФотоФигури: видеопортрети на чуждестранните участници в изложбата Mementovivere.

Национална галерия – Двореца, II етаж

София, пл. „Ал. Батенберг“ 1

от 20 август до 12 септември 2021 г.

Алекс Майоли:

Страх ме е, че вече не можем да общуваме едни с други– 6.54 мин

Алекс Майоли е италиански фотографижурналист, част от екипа на Magnum Photos – един от най-престижните фотографски колективи в света. Майоли документира знакови исторически събития и негови фотографии от горещи конфликтни точки се появяват в медийни титани, между които Newsweek, The New York Times Magazine, Granta и National Geographic. Многогодишният му опит в заснемането на хората във всевъзможни ситуации го кара да изследва идеята за човека като актьор в собствения си живот. Алекс Майоли е носител на много между народни награди, между които ICP Infinity Award for Photojournalism, World Press Photo, POY Award, Leica Oskar Barnack Award и много други.

Антоан д'Агата

Среднощният ездач – 13.41 мин

Антоан д’Агата е роден през 1961 г. в Марсилия, учи фотография в НюЙорк под ръководството на Лари Кларк и Нан Голдин. Неговите първи фотографски книги De Mala Muerte и Mala Noche му носят международно признание. След публикуването на Hometown - през 2001 г. - печели френската награда за млади фотографи на името на Нисефор Ниепс. От 2008 г. е пълноправен член на Magnum Photos, а през 2009 излиза документален филм за него, озаглавен “Камбоджанската стая: Ситуации с Антоан д’Агата”. Темите,  с които работи, обикновено са определяни като табу: зависимости, секс, личниобсесии, проституция.

Пиер Гонор

Колекционер на образи – 10.11 мин

Пиер Гонор е французин, от 30 години живее и работи в Испания. За него фотографията е магическо средство, защото има огромната сила да открива тайнството на лицето през портрета. В портретите, с които става известен, той търси „личността чрез нейната множественост“. Пред обектива му застават хора от периферията на обществото, чието благородство той представя поетично и с голямо уважение. Стилът му е повлиян от портретната традиция на големите класици на испанската живопис – Веласкес, Ел Греко, Гоя.

Чема Мадос

Бунтът на въображението – 11.40 мин

Чема Мадос е сред най-изтъкнатите представители на испанската съвременна култура. Удостоен е с най-високото отличие в своята страна - Premio Nacional de fotografía - и с  много международни награди.

На черно-белите си фотографии Мадос показва визуална игра от всекидневни и банални на пръв поглед предмети.

Най-важното в неговия стил е скритата метафора, ироничната двусмисленост и парадоксалното преобръщане на смисъла на предметите, които ни заобикалят. Неговите работи провокират възприятията ни и ни пренасят във въображаемия свят на поетичното.

От 25 септември до 12 октомври 2021 г.

Ко_оп, София, Бул. „Янко Сакъзов“ 17

Цочо Бояджиев - Миг от много времена - 17 мин

Проф. Цочо Бояджиев е един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България.

Автор е на редица студии и монографии, съставил е няколко антологии и сборници с философски текстове, сред които „Философия на фотографията“. През 2017 г. излиза самостоятелният му албум Punctum. Асъвместно с Николай Трейман издават четири фотографски албума - „Пътят на човека“, „Домът на човека“, „Човешката участ“ и „Сънят на човека“. Предстои излизането на съвместната им книга „Диалогът като убежище“.

КиноФабрика е дългосрочен проект на ФотоФабрика, който се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“, Направление "София - творчески град на киното" (под егидата на ЮНЕСКО).

КОГА И КЪДЕ

20.08 - 12.09
НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ – ДВОРЕЦА,

ПЛ. „КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР I“ 1


работно време:

понеделник – неделя – 10:00-18:00

nationalgallery.bg

25.09 - 12.10
КО-ОП,

БУЛ. „ЯНКО САКЪЗОВ“ 17

(ДО КУКЛЕНИЯ ТЕАТЪР)


работно време:

понеделник – петък – 10:00-20:00;

събота – неделя –12:00-20:00