Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

изложба

Завръщането на Лоте Михайлова

Срамежливата интимност

Фотографите са тук, за да ни напомнят какви сме били, преди да станем това, което сме. Това е посланието на най-престижния фотографски форум в света – този в Арл, Франция. Това е контекстът, в който се обръщаме към едно от ярките имена в българската фотография – Лоте Михайлова.

Темите в творчеството ѝ са свързани с жената, майката, природата и са представени с високо фотографско майсторство и разпознаваема черно-бяла естетика. „Лоте Михайлова не разказва и не обяснява, фотографиите ѝ са емоционално предизвикани в богата палитра от чувства“, пише Георги Лозанов за фотографката.

Природа


„Тези фотографии не са копнеж по изгубеното, а дневник за наличното. Лица, среда, действия, дървета, мъгла, пейзаж и мигове на учудване, рамкиране на движение, наблюдение от дълбочина. Регистриране на несломимото многообразие на живота под формата на тиха визуална изповед без излишни думи“, добавя Стефан Иванов.


Селекцията фотографии, показани в изложбата „Завръщането на Лоте Михайлова“, изтъква нежното вглеждане на фотографката в детайлите, показва женската чувствителност към човешката намеса в природата и върви по следите, които оставяме в заобикалящия ни свят.

Край Славеино в Родопите


Изложбата може да бъде видяна в Софийска градска художествена галерия (СГХГ) от 4 април до 14 май. В този период ще бъде представен и каталог, съдържащ фотографии на Лоте Михайлова, текстове от Георги Лозанов и Стефан Иванов, специално интервю със сина ѝ Михаил Атанасов и подробна биография на Михайлова. Официалното представяне на каталога е на 12 април от 18:30 в СГХГ. На същото място и в същия час, но на 19 април, ще се проведе лекция-дискусия, водена от Пламен Петров.

Край СозополЛоте Михайлова e родена на 27 ноември 1925 г. в Перник. Работила е като фотограф във фотоотдела на Столична община, в „Българска кинематография“, в Студия за игрални филми „Бояна“. Била е фотограф и фоторедактор на редакция „Художествена фотография“ в отдел „Интерфото“ на Агенция София Прес.

Акт

Нейната фотография „Акт“ във II-ра Национална изложба по художествена фотография през 1963 г. е повод за сблъсък между новатори и консервативно настроеното жури, което първоначално отхвърля творбата. Все пак фотографията е допусната и получава златен медал. Освен него Лоте Михайлова има още над 40 отличия от национални и международни фотоизложби, сред които и две големи награди на Международния филмов фестивал в Карлови Вари през 1964 г. В края на 90-те години се установява в Германия, където продължава да снима активно до смъртта си през 2014 г.

КОГА И КЪДЕ

4 април – 14 май 2023
Откриване: 04 април, 18.30 часа
Софийска градска художествена галерия
ул. „Ген. Гурко“ 1

Представяне на каталог за изложбата: 12 април (сряда), 18.30
Лекция и дискусия: 19 април (сряда), 18.30

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата и е включен в програмата на 10-ия фестивал ФотоФабрика, част от Календара на културните събития на Столична община за 2023 г.