Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

Кинофабрика

Маккъри: В търсене на цвета

Малко са снимките, за които можеш да разкажеш и човекът отсреща веднага да се сети за коя фотография става въпрос, без да се налага да я показваш.
Една от тези снимки безспорно е “Афганистанско момиче” на Стив Маккъри, появила се за първи път на корицата на National Geographic през 1985 г. Този знаменателен кадър, превърнал се в емблема не само на работата на Маккъри, но и на усилията на Амнести Интернешънъл за опазване на човешките права, е само част от изключителните фотографии, правени от Стив Маккъри в 40-годишната му кариера. Тъкмо за пътя на фотографа разказва документалният филм Маккъри: В търсене на цвета, който ФотоФабрика показва в рамките на КиноФабрика 2022.

Маккъри: В търсене на цвета е първият документален портрет на съвременния фотожурналист Стив Маккъри, който допуска зрителя в интимния му свят. По-впечатляваща от неговите кадри е само 40-годишната му кариера. Четирите десетилетия работа Маккъри прекарва пътувайки из целия свят напълно сам, заснемайки непринудени кадри, показващи комплексността на човешкия живот. Лентата включва ексклузивни интервюта с Маккъри, семейството, приятелите и колегите му, които съживяват историите зад някои от най-емблематичните фотографии на 20. век. Филмът дава уникален достъп до творческия процес на фотографа и до негови непубликувани кадри. Зрителите откриват как уязвимата страна на Маккъри му помага да тръгне по пътя на успеха и стават свидетели на пълната му отдаденост да документира всичко, което определя и обединява човечеството. Маккъри: В търсене на цвета е състезание с времето в един все по-счупен и културно хомогенизиран свят.

Стив Маккъри е роден през 1950 г. във Филаделфия. Започва да учи кинематография и филмопроизводство, но завършва с диплома по театрални изкуства. Развива интерес към фотографията, когато започва да снима за университетски вестник. Работата му като фотограф го отвежда в Индия, където работи около година. След това заминава за Пакистан и там разбира за войната, която се води в онзи момент в Афганистан. Същинската му кариера на фотожурналист започва в мига, в който предрешен като афганистанец, преминава нелегално пакистанската граница и отива в контролираните от бунтовници афганистански територии. Това се случва малко преди съветската инвазия в региона. Снимките му започват да публикуват The New York Times, Time и Paris Match.
В кариерата си Маккъри е отразявал много от най-значимите военни кофликти: Ирано-иракската война, Ливанската гражданска война, гражданската война в Камбоджа, ислямистките конфликти във Филипините, войната в Персийския залив, Афганистанската гражданска война.
Снима изключително често за National Geographic. Става член на Magnum Photos през 1986 г. Носител е на някои от най-важните фотографски награди.

Филмът е част от проекта Кинофабрика, финансиран от Столична община.

КОГА И КЪДЕ

19 октомври (сряда)

18:30 часа

Дом на киното

Билети: 12 лв./ 10 лв. за учащи и пенсионери. Може да се закупят на касата на киното или онлайн тук siff.bg/bilet