Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

ИЗЛОЖБА

Природата като убежище

“Навън” е мястото, където все повече искаме да бъдем.

Трима български фотографа, за които природата, пътешествията и прелестите на планетата са вдъхновение и предизвикателство към професионалните им умения са авторите поканени от ФотоФабрика да покажат свои кадри в изложбата „Природата като убежище“, която се откри на 22 април на оградата на Централния военен клуб в София. Това е първата изложба на това място, с което организаторите и домакините се присъединяват към онези над половин милиард души, които честват Международния Ден на Земята.

За свободата да пътуваш и за потребността да пазиш планетата и нейната неземна красота са красивите и мълчаливи разкази на тримата автори. Това са Димитър Караниколов – архитект, повелител на дроновете, мечтател и естетически провокатор; Владо Донков – приключенец, полярник и експериментатор на човешката издръжливост при екстремни условия, и Веселин Атанасов – фотограф на годината в 11-то издание на най-мащабния фотоконкурс в света Сони Уърлд Фотографи 2018.

Веселин Атанасов


Веселин Атанасов е IT специалист, който обожава да пътува и да снима. Започва да се занимава с фотография през 2014 г. след период на вълнуващи пътувания в Азия и Южна Америка. Веселин е самоук фотограф с изключителен личен стил. През 2018 г. става Open Photographer of the Year на Sony World Photography Awards.

Владо Донков

Владо Донков е фотограф, който снима навън. Но не просто извън града, в природата, а и извън познатата граница на цивилизацията, като е посветил десетилетия от работата си на снимки в студени и слабонаселени полярни райони. Дългите му самостоятелни експедиции в Арктика, без да види жив човек с месеци, го карат да обикне хората повече и така започва да преподава фотография на ученици от пет континента.

Живял е и е работил в Норвегия, Великобритания, Малта, САЩ. Избран е за член на Кралското географско дружество в Лондон и периодично изнася лекции, курсове и презентации в различни части на света. Води ветроходни и пешеходни експедиции с малки групи. Снима за организации и клиенти като Outdoor Photography, National Geographic, Hasselblad, Volvo, The Telegraph.

Димитър Караниколов

Димитър Караниколов е архитект и любител фотограф. Прави архитектурни визуализации, покрай които започва да се занимава с фотография. В последните години пътува на специализирани фотографски експедиции по света и “лети” с дрона си над различни места и хора, които изглеждат още по-автентично от високо. Негови кадри са публикувани от National Geographic, Lonely Planet, Fubiz и Designboom. През 2019 г. печели International Photography Awards в категория Travel Photography. През 2020 г. става въздушен фотограф на годината на Aerial PhotoAwards в категория Fine Arts.

Природата като убежище е в програмата на 8-ия фестивал ФотоФабрика – част от Календара на културните събития на СО за 2021 г. и част от проекта "ФотоФиксаж" към НФК.

КОГА И КЪДЕ

22.04 - 11.06
ОГРАДАТА НА ВОЕННИЯ КЛУБ


15.06 - 30.06
УЛ. „ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ“ 1, ВАРНА
Оградата на Градска художествена галерия „Б. Георгиев“ Варна  

01.07 - 31.07
РАДИО "ШУМЕН"
ул. „Добри Войников“ 7

гр. Шумен

14.08 - 12.09
СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ"


14.09 - 30.10
НАЦИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ЮА СЦЕНИЧНИ И ЕКРАННИ ИЗКУСТВА, ПЛОВДИВ