Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

изложба

По ръба на реалността

Там, където фактът и фикцията си подават ръка, живеят фотографиите на Кристина де Мидел. Като ловки въжеиграчи нейните изображения вървят по ръба на реалността и примамват публиката да тръгне след тях. Всичко изглежда лесно, обяснимо и напълно реално. На пръв прочит. Не е малка вероятността по-самоуверените да паднат от ръба, подхлъзвайки се върху собствената си убеденост, че всичко е ясно.

При Кристина де Мидел всичко е ясно и в същото време нищо не е такова, каквото изглежда. Тя е опитен водач през светове, истории и измерения. Нейната работа е палитра от случили се и неслучили се отпечатъци от действителността. Разходката из творчеството ѝ е възможна само за онези, успели да опънат за спасителна мрежа собственото си отворено сърце.

По ръба на реалността е изложба на Кристина де Мидел в рамките на фестивал ФотоФабрика, която ще се състои в Национална галерия – Двореца от 25 януари до 17 март. В експозицията се включват пет от най-популярните серии на фотографката: „Афронавти“, „Това направи омразата“, „Парти“, „Ян Майен“ и „Джентълменски клуб“.

Credit: Bruno Morais

Кристина де Мидел е испанска фотографка, чиято работа изследва двойнствената връзка на фотографията с истината. Като смесва документална и концептуална фотография, тя се заиграва с реконструкции и символи, за да размие границата между реалност и фикция, докато коментира наболели въпроси от съвремието ни.

Кристина де Мидел е пълноправен член на „Магнум“ и настоящ президент на агенцията. Фотографският ѝ път започва като фотожурналист. През 2012 г. създава изключително популярната си серия „Афронавти“, която ѝ носи световна слава. С нея де Мидел поема по пътя на концептуалната фотография, като и до днес не спира да предизвиква възприятията на публиката за това къде свършва документално и започва фикцията. Кристина де Мидел е курирала някои от големите световни фотографски фестивали, сред които „Фото Испания“ и фестивалите в Лагос, Нигерия, и Сан Хосе, Уругвай. Автор е на повече от 14 фотокниги.

Серии в По ръба на реалността

Афронавти

Серията „Афронавти“ прави реконструкция на събитията около опита за създаване на африканска космическа програма през 1964 г. от замбиеца Едуард Макука Нколосо. Кристина де Мидел жонглира умело със западните клиширани представи за Африка и космоса, като ги преплита с историческите факти за космическата програма на Замбия.

Това направи омразата

Кристина де Мидел реконструира сюжета на един от романите на популярния нигерийски писател Амос Тутуола, като пренася фентъзи разказа в съвременността на Нигерия.

Парти

Поглед към съвременен Китай през комбинация от текст и снимки. Изображенията на Кристина де Мидел са комбинирани с откъси от втората най-отпечатвана книга в историята на света – „Цитатите на председателя Мао Дзъдун“. Откъсите са цензурирани и редактирани, така че да отразяват много повече съвременното състояние на страната, отдалечавайки се от класическия комунистически лозунг.

Ян Майен

През 1911 г. арктическа експедиция отплава, за да преоткрие остров Ян Майен, който се намира на изток от бреговете на Гренландия. Не всичко минава по план и в крайна сметка резултатът от експедицията е сериа снимки, направи по бреговете на Исландия.

Като използва оригиналния архив и базирайки се на сценария на кинематографа на експедицията, Кристина де Мидел „инсценира“ своя серия фотографии на по бреговете на шотландския остров Скай. Двата комплекта снимки след това са смесени и оцветени на ръка, за да разкажат историята на тази злополучна експедиция.

Джентълменски клуб

През 2015 г. с цел да постигне по-добър визуален баланс при представянето на проституцията Кристина де Мидел публикува обява във вестник в Рио де Жанейро, че търси клиенти, които са склонни да ѝ позират срещу заплащане. За нейна изненада на обявата откликват много мъже и техните портрети и интервюта стават първата глава от „Джентълменски клуб“ – визуален показалец на потребителите на секс услуги по света.

В продължение на 7 години фотографката пътува до различни градове, които имат пряка връзка с този бизнес и събира 100 фотографии и интервюта, в които мъжете споделят своята мотивация и възгледи по отношение на платения секс. Локациите са Хавана, Мексико Сити, Париж, Банкок, Лос Анджелис, Лагос, Кабул, Амстердам и Мумбай. Някои са добре известни със секс туризма си, други допринасят за романтизирането на проституцията или показват културните различия, които обременяват тази голяма световна тайна.

КОГА И КЪДЕ

25 януари – 17 март

Национална галерия – Двореца
пл. „Княз Александър І“ № 1

Вернисаж:
25 януари (четвъртък)
18.30 – 20.00


ФотоФабрика е част от Календара на културните събития на Столична община.