Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

ИЗЛОЖБА

Пепа Христова: Клетвени девици

Изложба на Пепа Христова със съдействието на колекция Ф. К. Гундланд

Първата изложба на Пепа Христова в България показва онази неизследвана част от Европа, където говорят, че планините са „прокълнати“ от Дявола, вендетата е изконно право, а жените могат да станат мъже, при условие че се обрекат на вечна девственост.


Хакие, Албания (2008-2010) © PEPA HRISTOVA

Точно там, в Северна Албания, от памтивека властва един закон: ако патриархът в рода умре, някоя от жените в семейството може да застане на негово място. Така бурнешите (burr – мъж, от албански) заживяват като синове, братя, чичовци, вуйчовци, глава на семейството, наследник на рода. Бивши жени, влезли в мъжката социална роля, забравили природата си и изградили всичко в живота си като мъже. Някои от тях дори не помнят, че някога са били жени.


ИЛМИЕ, Албания (2008-2010) © PEPA HRISTOVA

Пепа Христова
Родената през 1977 г. в България фотографка е излагала свои творби в някои от най-големите артцентрове в Европа – Deichtorhallen в Хамбург, C/O в Берлин, NRW-Forum в Дюселдорф, Академията на изкуствата в Берлин, Bozar в Брюксел, и никога нейна изложба не е показвана у нас. До този момент. Тя е от фотографите изследователи и автори. В ръцете й обективът е най-силното средство за разказване на неразказвани, неподозирани и невъзможни понякога истории. Пленена е от онази част на Европа, която светът не познава много добре – Балканите, и най-вече от неимоверната красота и тайнственост на някои традиции, превърнали се в анахронизъм и останали да напомнят за друго време, друг свят и други ценности.

КОГА И КЪДЕ

01.09 - 25.09

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ

пл. „Княз Александър I“ 1
работно време: вторник, сряда, петък, неделя: 10.00 – 18.00 ч.; четвъртък, събота: 12.00 – 20.00 ч.
вход: 6 лв/ 3 лв
www.nationalartgallerybg.org