Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

изложба

Пиер Гонор: In Memoriam

Пиер Гонор е знакова фигура в света на съвременната фотография. За него специалистите, разполагащи с повече и по-умни думи от нашите, казват, че „снима сякаш рисува“. А за нас, екипа на ФотоФабрика, Пиер Гонор се превърна в съмишленик и близък приятел още от първото му участие във фестивала с изложбата „Различни Аз“ през 2013 г.

Удивителното майсторство, с което фотографира персонажите си, излезли сякаш от албум с ренесансови картини, а всъщност дошли от най-ниските нива на социалния „заден двор“, беше и същото майсторство, с което общуваше със света наоколо и хората, пресекли пътя му. Той имаше умението да вижда, когато някой свети с друга светлина, и да запечатва в снимките си именно това.

Пиер Гонор си отиде от този свят в края на април 2024 г., оставяйки изключително визуално наследство. В негова чест ФотоФабрика показва в специална изложба четири оригинални диптиха, които са подарък на фестивала от автора, и които българската публика все още не е имала удоволствието да види.

Пиер Гонор (1963 – 2024) е роден във Франция. От 1988 г. живее в Мадрид. В началото на професионалния си път се занимава с маркетинг и комуникации, но разбира, че фотографията е неговото призвание. Гонор е известен с фотографските си портрети, изобразяващи маргинални персонажи и наподобяващи картини на старите майстори.

КОГА И КЪДЕ

18 – 25 май

Откриване: 18 май, 18:00 – 23:00

Phine, ул. „6-ти септември“ 37

Експозицията е част от програмата на Нощта на музеите и галериите в София.