Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

Изложба

Автопортрет с близнаци и една гърда

Лин Шрьодер

Много смела и много лична - човек често чува подобни епитети, когато става дума за

„Портрет с близнаци и една гърда” на Лин Шрьодер. Според самата нея обаче във фотографията са засегнати двете може би най-важни теми в живота - неговото начало и неговия край. В този смисъл картината е наистина много интимна, но Лин смята, че не би трябвало да я наричаме смела, тъй като това са две неща, през които буквално всеки човек минава. Друг е въпросът, че обществото ни все още е подвластно на теми табу, между които смъртта заема едно от почетните места. С тази своя фотография авторката се опитва да бъде по-близо до живописта и е силно изкушена от момента, в който изкуството ти напомня нещо. Усещането, което е искала да създаде, е било едновременно на привличане и отблъскване и по този начин да не се ограничи до едно ясно и конкретно послание, като остави на зрителя възможността да преживее изкуството ѝ по свой собствен начин, според своя собствен опит или настоящо състояние.

Лин Шрьодер (роденa през 1977 г. в Хамбург) учи до 2004 г. в HAW Hamburg. Нейната дипломна работа "Sie sind ein echter Frosch" печели BFF Förderpreis. След това продължава да учи в Hochschule für bildende Künste в Хамбург и в Hochschule für Gestaltung в Цюрих. По покана на Инго Тауборн тя участва в първата европейска награда за фотография, за която заснема "Somewhere Here", която е показана в прочутия арт център Deichtorhallen в Хамбург, на парижката фотографско изложение Paris Photo, на фестивала "Lucca Photo", както и в Нобеловия център за мир в Осло. Всички нейни творби са печелили множество награди и са показани многократно в цяла Европа. Работи за международни списания (като Camera Austria International, Vonhundert, Photonews) и редовно преподава в училището по изкуства Berlin-Weißensee, в HTW Berlin и OSTKREUZSCHULE. Живее и работи в Хамбург и Берлин. Нейните творби, които често са връзката между съня и реалността, са свободни от клишета и в тях няма нищо, което наблюдателят може да очаква от дадената тема. Картината "Автопортрет с близнаци и една гърда" се занимава с нейното собствено тяло, чрез което тя разказва една дълбоко интимна история.

За своята серия „To Bejewel” (Да украсиш с бижута), Лин отива в рая на хазарта и пищната екстравагнатност - Лас Вегас. Резултатът от този трип обаче е силно изненадващ - вместо блясък, светлини, нощни клубове, казина или стриптийз барове фотографиите от серията изобразяват черен път, скали, самотен уличен венеф, детенце, което чука на врата. Единственият кадър, на който виждаме игри на късмета, представлява сумрачна и леко депресивна зала, в която няколко възрастни жени са седнали и изглежда играят на някакви електронни хазартни машини. Но не е съвсем сигурно.

КОГА И КЪДЕ

15.05 - 28.05
БУЛ. "ЯНКО САКЪЗОВ" 15
Галерия „Васка Емануилова“

veg.sghg.bg

Вторник - събота: 10:00 - 19:00,

Неделя 11:00 - 18:00