Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

ИЗЛОЖБА

Седмият милион

Aрт инсталация

Осмият фестивал ФотоФабрика се открива с инсталацията Седмият милион, специално създадена за пространството на Експозицията за национално помирение (филиал на РИМ София, бивше Гарнизонно стрелбище).

Седмият милион е авторски проект на Фелия Барух, който включва фотографии, направени през 2020 г. в лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау.
Аудио, видео, пространствено решение и сценографски намеси: Момчил Алексиев и Фелия Барух.

Логистика: Светослав Шарков.

Седмият милион започва своя живот на 27 януари в Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.

Холокостът (от старогръцки, ὁλόκαυστον: ὁλόν „напълно“ и καυστον „изгаряне“) е геноцидът над шест милиона евреи, подготвен и изпълнен от Нацистка Германия по време на Втората световна война приблизително между 1941 и 1945 г. В този период Западна Полша е анексирана към райха, нападнат е СССР, а в концентрационни лагери са депортирани милиони евреи, голяма част от които намират смъртта си в газовите камери там.

Нацистите наричат този акт “окончателно решение на еврейския въпрос”. Освен евреите, Хитлерова Германия е преследвала и унищожила редица други групи – роми, хомосексуални хора, политически и идеологически противници, хора с физически и умствени заболявания.

Според някои историци общият брой на жертвите на нацисткия режим надхвърля 11 млн. души. Макар в наши дни в редица европейски страни отричането на Холокоста да се смята за престъпление, има и група хора, т.нар. ревизионисти, които оспорват доказателствата за съществуването на масови екзекуции в газови камери, както и броя на загиналите евреи.

Случилото се на територията на Аушвиц не е резултат от дирижирана омраза на едни хора срещу други хора. А резултат на високоорганизирана, мащабно разгърната и добре оборудвана поточна линия за производство на смърт – за превръщане ва човешки тела в пепел. Тази промишленост е осигурявала препитание на стотици обикновени хора. Хора – невинни в своята друга битност.

Мемориалите са, за да помним, че всичко, което се е случило тогава, може да се случи и днес.

Тогава: цивилизована държава изгражда перфектно смазана индустрия за смърт.

Днес: светът не е станал нито по-мъдър, нито по-хуманен.

КОГА И КЪДЕ

27.01 - 27.02
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ СОФИЯ – ЕКСПОЗИЦИЯ ЗА НАЦИОНАЛНО ПОМИРЕНИЕ, БУЛ. “БЪЛГАРИЯ” 1
www.sofiahistorymuseum.bg