Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

изложба

Невидимо за очите

Има нещо парадоксално в това да кръстиш фотографска изложба Невидимо за очите и в същото време може би няма по-точно заглавие за експозиция като тази, проследяваща кариерата на един от най-големите испански фотографи – Алберто Гарсия-Аликс. Докато минаваме през творчеството му, водени от 50-те фотографии, събрани в експозицията, успяваме да се докоснем и до материалното, и до онова, което остава невидимо за очите, но се улавя във фотографиите – духът на времето.

Тук са някои от първите му кадри от края на 70-те и началото на 80-те години, както и много по-нови фотографии, които изникват пред очите като нещо сънувано, нематериално, невъзможно за запечатване на лента.

Черно-бялата естетика, на която Гарсия-Аликс никога не изневерява, разказва за бунтарството и скоростното живеене, на които се обричаме, но и за нежността и романтиката на пътя, който неизменно следваме. И този път ни свързва с невидима нишка с всички останали, тръгнали на своите пътувания.

©Alberto García-Alix

Алберто Гарсия-Аликс е роден през 1956 г. в Леон, Испания. 11-годишен се мести в Мадрид заедно със семейството си, където живее и до днес. Първите му опити с фотографията са от 1976 г, а първите му изложби – през 80-те в Мадрид и Лондон. Една от най-известните му изложби е ретроспективната експозиция, която показва на първото издание на PhotoEspaña през 1998. Година по-късно получава Националната награда за фотография на Испания. Носител е и на Златен медал за заслуги в областта на изящните изкуства, връчен му от испанското министерство на културата (2019).

Имал е самостоятелни изложби в Лондон, Пекин, Москва, Париж, както и в Латинска Америка. Негови работи са част от колекциите на някои от най-големите музеи и галерии в света, сред които National Museum of Art Reina Sofía (Испания), Fonds Nationales d’Art Contemporain (Франция) and Deutsche Börse (Германия).

От години Гарсия-Аликс комбинира фотографията с издателска дейност. Създател е на списанието за култура El Canto de la Creación (1989–1997) и съосновател на издателството Cabeza de Chorlito.

Той е и една от водещите фигури в културното движение La Movida Madrileña (Мадридската сцена), като част от неговите фотографии са запечатали вълнуващи моменти от ранните години на движението, сред чиито членове са още режисьорът и сценарист Педро Алмодовар, актрисите Роси де Палма и Ема Суарес, фламенко легендата Камарон де ла Исла.

КОГА И КЪДЕ

6 юни – 14 юли

Софийска градска художествена галерия

Откриване: 6 юни, 18:30