Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Подкаст

2.5.2021

Сенките на забравените прадеди

Радиопредаване "ФотоФабрика - Факт и Фикция", 02.05.2021 г.

„Сенките на забравените прадеди“ е възможна гледна точка към албуми, кутии или кашони със стари фотографии. Когато обаче фотографските архиви прехвърлят личното пространство, когато в тях се съхраняват забележителни състояния на забележителни личности, направени по забележителен начин, „прадедите“ придобиват статута на иконни образи, персонажи от патриаршията на публичното наследство. Те са част от паметта на епохата. За футболистите – това е образът на Гунди, за музикантите – Леонид Коган или Давид Ойстрах, за любителите на българската естрада – Лили Иванова или Емил Димитров, за театралите – Константин Кисимов….
Портретите на тези и на още много други личности са артистичното наследство на фотографа-художник Петър Папакочев. За неговото значение и за начина, по който е работел става дума в разговора с доц. Георги Лозанов и Георги Папакочев в предаването „ФотоФабрика – факт и фикция“.