Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Подкаст

31.1.2021

За Фотоинсталацията „Седмият милион“ и за истините и лъжите във фотографията

Радиопредаване "ФотоФабрика - Факт и Фикция", 31.01.2021, Българско национално радио, прорама "Христо Ботев"

Фотоинсталацията „Седмият милион“ - авторски проект, който включва фотографии, направени през 2020 г. в лагера на смъртта Аушвиц-Биркенау. Тя се открива на 27 януари в Експозицията за национално помирение (бившето гарнизонно стрелбище). С Максим Делчев (образователен директор на Организацията на евреите в България „Шалом“) обсъждаме ролята на фотографията за паметта ни, а с Момчил Алексиев (един от авторите на инсталацията) ще говорим за мемориалите по света.

Черно и бяло, чернобяло
В предаването с госта ни проф. Георги Лозанов ще говорим за истините и лъжите във фотографията. Как фотографията се използва за подмяна на един критичен момент с друг, за смяна на биография и какви манипулации се извършват? Защо е толкова важно какви снимки ни минават пред погледа? Защо стана така, че фотографията се превърна в оръжие в компроматни и хибридни войни и има ли как да се защити?