Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Блог

5.3.2022

Алексей Титаренко и фотографията като документ за борбата срещу злото

Снимките на Алексей Титаренко, озаглавени “Тълпа” от серията “Град на сенките”, отекват заедно с настоящата трагедия в Украйна. Връщайки се години назад в Санкт Петербург, фотографът заклеймява руската инвазия и подкрепя свободата на Украйна.

“Следя какво се случва в Украйна: ужасяваща, безпрецедентна атака, започната от Путин - луд човек без никакви човешки принципи, готов да нападне мирна държава. Серията ми “Град на сенките” има анти-Путин предистория, която винаги биваше цензурирана от западните медии, когато давах интервюта или участвах в документални филми. Това не е спирало да ме дразни, даже шокира, и затова постоянно се старая да ползвам публичното си говорене, за да обяснявам какво всъщност стои за “Град на сенките”, казва Титаренко.

Снимките от серията (1991 - 1994) са създадени след разпадането на Съветския съюз. Хиляди хора в Санкт Петербург губят живота си без време заради глад, липса на лекарства и бум на престъпността, предизвикани от тогавашната политика на Путин в града.

Малко преди разпада на СССР и по време на събитията, показани в “Град на сенките”, Владимир Путин е заместник-кмет на Санкт Петербург и е натоварен със задачата да търгува ценни суровини за храни и лекарства от първа необходимост. Путин продава суровините, но пари и стоки така и не идват към Санкт Петербург. Това е и основна причина градът да изпадне в хуманитарната катастрофа след 1991 г., която Титаренко заснема. Путин е разследван от местната власт за корупция в размер на десетки милиони долари, но Марина Салие - общинският съветник в Санкт Петербург, оглавяваща комисията, която трябва да разследва, не успява да накара прокуратурата да се заеме със случая. Когато Путин става президент, Салие се оттегля от публичния живот, отказва да дава интервюта и да говори за Путин и умира от инфаркт на 77 години.

За да документира катастрофата, Титаренко прави улични снимки с продължителна експозиция, които са ярка метафора за хората като сенки. Тези кадри стават емблематични за събитията и извикват спомен за травмата на насилието, войната и хилядите съдебни процеси, на които са изправяни хората в страната през 20. и 21. век. Снимките са натоварени с мъка и дълбока емпатия, което ги прави мощен символ на човешкото страдание.

“Мисля, че в момента всички трябва да подкрепим Украйна. Срамувам се от меката реакция на някои мои приятели към руската агресия. Аз съм етнически украинец, както може би се разбира и от името ми, но в този случай това няма абсолютно никакво значение, защото говорим за борбата на човешките същества срещу злото”, казва още Алексей Титаренко.

Изложба на Алексей Титаренко, включваща кадри от “Град на сенките” и други негови серии, ще бъда част от тазгодишното издание на фотографския фестивал ФотоФабрика.