Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Блог

5.3.2022

Алексей Титаренко и фотографията като документ за борбата срещу злото

Снимките на Алексей Титаренко, озаглавени “Тълпа” от серията “Град на сенките”, отекват заедно с настоящата трагедия в Украйна. Връщайки се години назад в Санкт Петербург, фотографът заклеймява руската инвазия и подкрепя свободата на Украйна.

“Следя какво се случва в Украйна: ужасяваща, безпрецедентна атака, започната от Путин - луд човек без никакви човешки принципи, готов да нападне мирна държава. Серията ми “Град на сенките” има анти-Путин предистория, която винаги биваше цензурирана от западните медии, когато давах интервюта или участвах в документални филми. Това не е спирало да ме дразни, даже шокира, и затова постоянно се старая да ползвам публичното си говорене, за да обяснявам какво всъщност стои за “Град на сенките”, казва Титаренко.

Снимките от серията (1991 - 1994) са създадени след разпадането на Съветския съюз. Хиляди хора в Санкт Петербург губят живота си без време заради глад, липса на лекарства и бум на престъпността, предизвикани от тогавашната политика на Путин в града.

Малко преди разпада на СССР и по време на събитията, показани в “Град на сенките”, Владимир Путин е заместник-кмет на Санкт Петербург и е натоварен със задачата да търгува ценни суровини за храни и лекарства от първа необходимост. Путин продава суровините, но пари и стоки така и не идват към Санкт Петербург. Това е и основна причина градът да изпадне в хуманитарната катастрофа след 1991 г., която Титаренко заснема. Путин е разследван от местната власт за корупция в размер на десетки милиони долари, но документите по случая изчезват след смъртта на Марина Салие - общински съветник в Санкт Петербург, оглавяваща комисията, която трябва да разследва случая.

За да документира катастрофата, Титаренко прави улични снимки с продължителна експозиция, които са ярка метафора за хората като сенки. Тези кадри стават емблематични за събитията и извикват спомен за травмата на насилието, войната и хилядите съдебни процеси, на които са изправяни хората в страната през 20. и 21. век. Снимките са натоварени с мъка и дълбока емпатия, което ги прави мощен символ на човешкото страдание.

“Мисля, че в момента всички трябва да подкрепим Украйна. Срамувам се от меката реакция на някои мои приятели към руската агресия. Аз съм етнически украинец, както може би се разбира и от името ми, но в този случай това няма абсолютно никакво значение, защото говорим за борбата на човешките същества срещу злото”, казва още Алексей Титаренко.

Изложба на Алексей Титаренко, включваща кадри от “Град на сенките” и други негови серии, ще бъда част от тазгодишното издание на фотографския фестивал ФотоФабрика.