Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

изложба

Град на сенките

Алексей Титаренко, Русия

Град на сенките (1991 – 1994) е фотографска серия, запечатала обществената и държавническа ентропия в многомилионна Русия в отчаяния ѝ опит да скъса с абревиатурата “СССР” и да поеме в нова посока. 

Снимките от серията са създадени след разпадането на Съветския съюз, когато хиляди хора в Санкт Петербург са на ръба на оцеляването, а някои и губят живота си, заради липса на базови условия за живот и бум на престъпността. Идеята се ражда неочаквано, но безкрайно естествено, докато Алексей Титаренко наблюдава съгражданите си, които постепенно губят човешкия си облик, погълнати от отчаяние. 

За да документира катастрофата, Титаренко прави улични снимки с продължителна експозиция, които са ярка метафора за хората като сенки. Тези кадри стават емблематични за събитията и разказват безкрайно достоверно за опита на стотици хиляди хора да преживеят последствията от един режим, лишаващ ги от всичко човешко.

Алексей Титаренко е роден в Ленинград (днешен Санкт Петербург) през 1962 г. Започва да снима на 9, а на 16 вече успява да придобие професионална диплома за фотожурналист от Ленинградския държавен университет. В същата година се присъединява към независимия фотографски клуб “Зеркало” (“Огледало”) и прави първата си самостоятелна изложба.

През 1983 г. завършва магистратура Кино и фотографско изкуство в Ленинградския културен институт. Започва работа по корпуса от работи Номенклатура на знаците, коментиращ и осъждащ подтисническия апарат на комунистическия режим.
Първата му самостоятелна изложба в Западна Европа е в Париж през 1989 г.

След разпадането на Съветския съюз Алексей Титаренко създава няколко фотографски серии в родния си Санкт Петербург, документиращи случващото се по това време с Русия и народа ù. Именно тези работи му печелят международно признание и го правят един от най-разпознаваемите и значими съвременни фотографи в световен мащаб.

Работите му са притежание на някои от най-големите музеи в Европа и Америка, включително: Руския музей (Санкт Петербург); музей Гети (Лос Анджелис); Филаделфийския музей за изящни изкуства; музеите за изящни изкуства в Бостън, Кълъмбъс, Хюстън, Сан Диего; Европейския дом на фотографията (Париж) и много други.

Вижте повече за историята зад Град на сенките.

Посещението на Алексей Титаренко се осъществява със съдействието на НФК по проект "Мобилност Мементо Вивере".

КОГА И КЪДЕ

30.06 – 14.08.

Национална галерия - Двореца,
пл. „Княз Александър I“ 1