Като натиснете върху „Приемам всички бисквитки“, вие се съгласявате със съхраняването на бисквитки на вашето устройство, за да подобрите навигацията в сайта, да анализирате използването на сайта и да подпомогнете нашите маркетингови усилия. Вижте нашата Политика за поверителност за повече информация.

Събития

изложба

Пощенски картички от Украйна

От началото на войната на Русия срещу Украйна руските въоръжени сили унищожават или повреждат повече от 500 исторически, архитектурни и археологически обекта в Украйна.

Руската армия бомбардира и обстрелва музеи, мемориали, университетски сгради, кина, църкви, храмове, катедрали и паметници. Освен че разрушава украинските градове и села, Русия умишлено унищожава и вековното културно наследство на Украйна.

Проектът Пощенски картички от Украйна документира и извежда на преден план щетите, причинени на украинската култура от руските бомбардировки и обстрели по време на пълномащабната война, започната на 24 февруари 2022 г.

Със средствата на фотографията, и то най-вече в качеството ѝ на документ, проектът събира и показва разрухата по възможно най-видимия начин - представяйки я през сравнение с миналото. “Картичките” от Украйна, събрани в тези 30 табла, не пращат поздрави и благопожелания, а предупреждение и напомняне. Предупреждават, че имаме уроци за учене и напомнят какво става, когато не ги усвоим навреме. Проектът събира и показва разрухата по възможно най-видимия начин - представяйки я през сравнение с миналото.

Изложбата Пощенски картички от Украйна се намира на оградата на гробницата на Княз Александър I Батенберг на бул. “Васил Левски” 81, която ФотоФабрика използва за втори път за изложбено пространство. Първата изложба, подредена там, беше Украйна: Архивите на едно престъпление, открита на 9 май 2022 г. Настоящата експозиция продължава линията, започната още от създаването на фестивала: да се обръща вниманието на публиката към общественозначимите събития, погледнати през фотографски обектив.

Пощенски картички от Украйна е и продължение на изложбата с кадри на REUTERS Архивите на едно престъпление, която гледаше няколко месеца към Паметника на Съветската армия от оградата на гробницата на Батенберг. До края на годината тази война ще продължи да се оглежда в този паметник по нов начин.

ФотоФабрика благодари за съдействието на Посолството на Украйна в България, както и на Чешкия център, Полския институт и Институт Лист в София.

КОГА И КЪДЕ

22 ноември - 31 декември 2022 г.

Оградата на Гробница Княз Александър І Батенберг

бул. "Васил Левски" № 81, София

Този проект се реализира от фондация „Фотофабрика“ с грант от Култура на солидарност – Национални културни институти на Европейския съюз (НКИЕС), фонд Украйна, в партньорство с Европейската културна фондация и НКИЕС, с основно финансиране от Гьоте-институт и допълнително финансиране от Френския институт и Институт Сервантес със съдействието на Регионален исторически музей „София“, чийто филиал е локацията на изложбата.

Деветият фестивал ФотоФабрика е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 г.